www.nukutvi.se

Direktlänk till inlägg 17 mars 2010

Gonatt!

Av Kicki - 17 mars 2010 00:03

Mintu och Kaela sover ute inatt, för att Silva ska få lite extra lugn och ro. Giela och Rossi är lite för nakna för att sova ute nu, i -26 grader eller nåt sånt (eller så är matte lite för mesig). Verkar gå bra där ute i alla fall, alldeles tyst. Dags att sova efter en låååång diskussion på vovve.net angående avel på Alaskan huskies, eller njae, det framkom ju sen att det som personen ifråga hade inte ens var en Alaskan husky utan en korsning mellan Alaskan Malamute och Siberian husky mm...Tråkigt att så många inte kan se draghundar för vad de är. Det är en sak att ha en draghund som lever som aktiv sällskapshund om den trivs, och man själv trivs, en helt annan sak att börja avla på en sån hund och sprida dess gener. Ibland har folk tyvärr svårt att förstå skillnaden.

 
 
Linda & Azi

Linda & Azi

17 mars 2010 10:10

Typiskt att de hände så, men tur att det var "bara det".

http://www.astirazalea.blogg.se

 
Veronica

Veronica

17 mars 2010 11:16

Men Silva då, dumt gjort! Superfin bild på Silva där hon står på kojtaket! *kramar*

http://tanaraqhuskies.bloggplatsen.se

 
Veronica

Veronica

17 mars 2010 11:18

Ja man kan verkligen undra hur folk tänker ibland...läste diskussionen, fattar inte hur vissa kan vara så envisa och galna!? Nåja, hoppas iaf personen tänkte till lite och kanske låter bli att sätta söta "huskies" till världen utan mål och mening...

http://tanaraqhuskies.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Linda-Marie

19 mars 2010 11:30

hmm.. med risk för att starta "krig".. Läste oxå den låååånga tråden.. men lyckas ändå inte riktigt förstå din motvilja till att hon avlar på den hunden bara för att det är en draghundsras..? Mål o mening hade hon oxå.. men tydligen inte det målet o meningen som du ville.. behöver det då vara Fel?? Menar absolut inget illa.. förstår bara inte hur "amatöravel" kan förstöra den mer seriösa aveln.. o som jag tror det var du som skrev "spottar du dem rakt i ansiktet" ( något sådant iaf ) Så snälla hjälp mig att förstå.

 
Veronica

Veronica

19 mars 2010 16:21

Tar mig friheten att svara litegrann, även om ditt inlägg Linda M var riktad till Kicki. Trådskaparen var endast ute efter att få en valp efter sin hanne. Det är aldrig en bra anledning till att avla. Tänk om alla skulle tänka så? Men nu tänker inte alla lika, alldeles för många kastar sig in i avelssvängen utan att ha kunskap eller bra material. Tyckte Kicki och faktiskt alla andra som svarade i diskussionen höll bra nivå och hade enormt bra tålamod.

http://tanaraqhuskies.bloggplatsen.se

 
Kicki

Kicki

19 mars 2010 16:57

Håller precis med i det Veronica skriver. Att avla på sin hund för att man vill ha 1 valp och hunden är söt, när den är alldeles för stor och dessutom otestad, är inte bra. Det avlas redan alldeles för mycket på odugliga (otestade och testade) draghundar, och tyvärr finns inte bra hem till dem alla, långt ifrån alla. Om de nu får 3 valpar så har ju alla hem, men om de får 10 valpar och flera av dem visar sig bli dragidioter (vilket man inte kan veta vid 8v) är risken stor att de hamnar i omplaceringskarusellen när de kommer in i unghundsperioden. Blocket.se och andra annonssidor svämmar tyvärr över av såna omplaceringar.

Draghundsaveln är lite speciell på så sätt att man normalt sett helt prioriterar arbetsegenskaperna. Det ger ju även hundar som är väldigt specialiserade och ofta trivs bäst med en viss typ av liv. Vissa kan anpassa sig till ett aktivt liv som sällskapshund, och andra inte. Samtidigt kommer ingen som är seriös (ens hobbydragare med lite kunskap) att köpa en valp efter otestade föräldrar där dessutom den ena förälderna är så avvikande i storlek (vet inte hur stor tiken var). De flesta som söker en hobbydraghund väljer att köpa från nån som har testade hundar, eftersom utbudet av såna hela tiden finns också. Den här typen av parningar riskerar alltså att hamna lite "mellan storlarna".

Huskies trivs bäst i sällskap av andra av samma sort och med hårt fysiskt arbete, och man ser tyvärr en hel del sällskapshuskies som är smala för att de inte vill äta, tuggar sönder saker hemma osv...tecken på ett de inte mår bra. Har man väl sett huskies i sitt rätta element, jobba med det de älskar mest, så känns det bara så onödigt och ogenomtänkt att medvetet sätta en kull till världen som antagligen aldrig kommer att få göra just det, och som dessutom löper stor risk att hamna snett. Visst, allting kan gå bra, och det hoppas jag förstås, men jag tycker inte att drömmen om 1 valp efter sin hund (för att den är "trevlig mentalt", sanningen är ju att det finns massvis med hundar som inte bara har supermentalitet men dessutom är fantastiska draghundar) rättfärdigar medlen som behövs för att nå dit.

Även de som kör hobbydrag vill ju ha en bra draghund, och inte köpa osedda kort (om de är lite insatta), så att säga att man föder upp hobbydraghundar när man avlar otestat blir jättefel. Jag kör hobbydrag men skule aldrig köpa en sån valp, varför chansa när man kan få "säkra kort" för samma pengar?

Hoppas det klarnade på något sätt, bra att du frågade när du blev fundersam! Om nåt är oklart, så bara fråga på!

http://www.kickestina.se

 
Ingen bild

Monica

19 mars 2010 20:16

Hmmm.. blir lite förvirrad... När jag först hörde talas om Alaskan huskys för en massa år sen, så var det främst korsningar mellan Siberian huskys och Alaksan malamute som avsågs. Har det ändrats eller har jag missförstått nånting?

 
Kicki

Kicki

20 mars 2010 12:05

Monica, det är ett mycket vanligt missförstånd! Alaskan huskies är INTE en korsning mellan Alaskan Malamute och Siberian husky, och har aldrig varit. Men väldigt många tror det (antagligen pga av att namnen liksom passar). Alaskan huskies är (lite förenklat) avel på oreggade hundar (draghundar men ibland även fågelhundar och annat som korsas in, vilket enligt en del även det kallas Alaskan huskies) med enda syftet att få fram riktigt bra draghundar, främst på långdistans men även andra distanser.

Riktigt vad som ska rymmas i begreppet Alaskan husky beror på vem som blir tillfrågad. Det finns "rena" Alaskan huskies med stamtavla (känd stam, dock inte reggade) många många generationer bakåt utan inblandning av andra raser, det är Alaskan husky i sin smalaste betydelse kan man väl säga. Det händer att man korsar in t.ex Siberian husky för att få del av vissa av dess egenskaper, men att korsa Siberian husky och Alaskan Malamute i dragsyfte är i 99% av fallen ingen bra idé och görs inte heller av de som avlar i dragsyfte normalt sett. Den ena är snabb och lätt, den andra stor och tung. Att avla in storlek och tyngd när man vill ha snabba lätta hundar gör ju ingen nytta alls. Hoppas det var en klargörande förklaring! =)

http://www.kickestina.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kicki - 10 maj 2013 08:49

Det känns lite underligt att skriva det här - ,men det är hög tid! Vi har flyttat vår hemsida och alltså även bloggen till http://nukutvi.wordpress.com men det går även att hitta dit via www.nukutvi.se fortfarande. De fem år vi har skrivit ihop här v...

Av Kicki - 31 mars 2013 17:01

Idag blev det bara en kort liten grilltur för oss, jag  med hundarna och sambon med skotern. Riktigt skönt i alla fall och vi hann med lite sol innan det började snöa. Hundarna verkade sugna på att springa men fick nöja sig med att springa ett par ki...

Av Kicki - 31 mars 2013 08:05

  Igår packade vi in oss i bilen - en rätt fantastisk packning om jag får säga det själv - 3 personer, 2 skotrar, en hundsläde, 7 hundar, och passande packning i vår Passat med släp + liten taxbox. Vi körde de 4-5 milen till Skoterhotellet i Umn...

Av Kicki - 29 mars 2013 21:26

Idag fick Giela följa med på sin första "fjälltur" på länge. Jag minns inte riktigt när hon senast var ovan trädgränsen men det var nog rätt länge sen då hon inte varit med på de lite mer fysiskt krävande turerna de senaste åren. Även om sträckan int...

Av Kicki - 28 mars 2013 16:20

Blev det så här istället. Skoter, släde, hundar och packning i en något överlastad bil. Glad påsk på er! ...

Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30
31
<<< Mars 2010 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards