www.nukutvi.se

Alla inlägg under februari 2013

Av Kicki - 22 februari 2013 20:55

Fredagkväll spenderar Giela och jag på stan. Efter nästan 2,5 timmar med sällskap går vi nu vidare ensamma... och tant har bråttom! Tråkigt att vara stilla!!!

Av Kicki - 22 februari 2013 16:48

Oavsett hur många hundar man drar med, så stöter man på linor. Ju fler hundar - desto mer linor! Linor är ett viktigt kapitel rent säkerhetsmässigt, de är både den största säkerheten man har (förutom hundarnas vett och ev. lydnad) och en av de största riskerna för hundarna. Därför tänkte jag att de ska få ett eget lite kapitel här i bloggen. Ännu en gång måste jag förstås förtydliga och säga att det här är ETT sätt att se på saken. Många andra förare resonerar säkert på annat sätt eller har andra preferenser.


Om vi börjar fårn början: Stamlinan/mittlinan! Om man kör spann är det här linan som går mellan varje hundpar, förutom ledarhundarna. Stamlinan är mycket viktig rent säkerhetsmässigt. OM stamlinan går sönder kan man i värsta fall hamna i ett läge där hundarna just där sitter fast i släden via draglinorna, samtidigt som deras halsband sitter fast i hundarna framför. Om det händer i ett stort spann kan man knäcka nackar eller strypa hundar. Om nacklinorna går av kan man istället tappa delar av spannet, och det vill vi förstås också undvika. Alltså, kvalitet på stamlinan är jätteviktigt! Det finns stamlinor i många olika material. En del är av helt enkelt splitsade av vanliga draglinor, har för mig att det brukar vara 10mm tjock polyetenlina eller tjockare. Denna lina är lätt och smidig, men vid hård belastning/slitage kan den gå av. Kör man med denna typ av lina ska man vara noggrann med att kontrollera den!


Det finns även linor av vajer. De är tunnare men väldigt slitstarka, så länge vajerlåsen är ordentligt gjorda. Denna modell finns både plastbeklädd samt klädd i polyetenlina. Jag kör själv med vajerlinor klädda i polyeten, trevliga att hantera och de klarar en hel del stryk innan de går sönder.


Förutom att stamlinan kan gå av, så kan den skapa loopar eller på annat sätt trassla in sig i spannet. Detta sker främst om linan av någon orsak inte hålls sträckt, t.ex vid ett väldigt snabbt påkommet bajsstopp eller liknande. Det kan räcka med att stamlinan lägger sig i en ögla på marken, en av hundarna sätter i ena tassen, resten av spannet framför kastar sig framåt i start... och vips så har hunden ett brutet eller väldigt skadat ben om det vill sig illa. Alltså - håll koll på att stamlinan är av nog bra material och håll koll på om någon hund verkar ha trasslat in sig i den innan du ger startkommando. Ju större spann, desto större skada kan förstås något sånt göra.


Nästa lina är draglinan, alltså linan som sitter fast baktill i hundens sele samt längst bak i varje stamlinesektion. Draglinor är oftast gjorde i splitsad polyetenlina, och precis som med alla splitsade linor (även stamlinor) är det viktigt att man vet hur man ska låsa öglorna i båda ändarna så att de aldrig riskerar att gå upp. Det finns även draglinor med en del vajer, för att minska risken för att hundarna bakom tuggar sönder dem, samt draglinor helt i vajer. Draglinorna är förstås viktiga, men en trasig draglina innebär sällan någon akut fara. Däremot kan det vara bra att alltid ha med sig ett par linor extra, om något skulle inträffa.


Längst fram på hunden sitter nacklinan. I vissa kretsar har det börjat bli populärt att köra utan nacklinor, men samtidigt som detta minskar risken för ryck i hundarnas halsar, så förlorar man även en funktion som håller ihop spannet, och om föraren inte är uppmärksam och en hund stannar tvärt så hinner den få ett rejält ryck i selen om inte nacklinan finns som håller den synkad med resten av spannet. Detta är till stor del en smaksak helt enkelt, samt styrt av ifall man tävlar eller inte och de regler som finns då.


I början är det säkrast och enklast att köra med nacklina, och många fortsätter med det resten av karriären också. En bra grundregel är att nacklinan bör kunna gå av vid kraftig belastning. Om en hund t.ex fastnar någonstans så ska nacklinan gå av istället för att hunden släpas och kanske bryter ev. ben som fastnat nånstans. Detta kan man göra antingen med hakar av plast, genom att fästa hake och lina med buntband (så gör jag nu), eller genom att använda linor som går av vid påfrestning. Att ha helt stumma nacklinor (t.ex. kedja eller vajer) är inte helt riskfritt även om det kan vara praktiskt för hundar som gärna tuggar på nacklinor. För säkerhets skull bör man i de fallet ha en svag del som kan ge efter om något skulle inträffa.


Nacklinor finns i vajer, vanlig lina, tunna linor, kedjor, och expander, och alla har sina favoriter. Själv knyter jag linor av expander och byter med jämna mellanrum när de blivit för slitna. Eftersom de har viss eftergift i sig så tänker jag att det sparar hundarnas halsar lite från de kraftiga ryck som man annars riskerar i vissa lägen. Om det t.ex går snabbt och en hund missuppfattat och plötsligt svänger höger när resten av spannet tar vänster, så får ju den hunden ett rejält ryck i halsen av en stum lina. Under höstträningen när vi enbart kör på grusvägar använder jag gärna fasta nacklinor eftersom de känns säkrare när man måste passera andra samt kanske kör mer i spann med hundar från olika grupper. I lugnt tempo och avsaknad av skoterbroar, träd, skarpa kurvor mm så kan inte så mycket hända (så länge man kan lita på sin stamlina förstås).


Det kan även vara skönt att ha en lösning som tillåter att man byter till fasta nacklinor i vissa läget, t.ex genom att ha både plast och metallkarbin monterat, eller att man kan göra en "avslitbar" lösning fast på annat sätt. Skönt att ha i många lägen!


Linor finns även till ankaret. Själv kör jag oftast med dubbla ankare, och de är bundna i polyetenlina som är 10 eller 12 mm tjock. Även ankarlinor är en viktig punkt som man vill kunna lita på! Linorna och ankare/släde sätter man oftast ihop med någon slags karbinhake. Denna bör förstås vara säker så att den inte går upp, samt klarar beslastningen. Det kan även vara bra att veta att man ska eftersträva rakt belastning på en karbinhake. En hake som åkt snett så att dragpunkterna sitter på hakens långsidor blir kraftigt försvagad. Samma sak med en hake där man på ena sidan inte drar rakt utåt, utan belastar åt flera olika håll. Haken bör vara låsbar på något sätt och är som mest hållbar om den belastat helt rakt i två motstående riktningar.


En del väljer att ha ett fjädrande material mellan karbinhaken och linorna, för att jämna ut hårda ryck för hundarna. Första åren körde vi med den lösningen, men jag kan inte säga att jag märkt någon större skillnad av att vara utan den. En viktig detalj i ett sånt läge, oavsett man kör spann eller åker skidor, är förstås att expandern alltid ska ha en back up som är stum, dvs. om expandern går av så ska det finnas något annat som fångar upp hunden/hundarna. Till stor del kan man ju göra körningen mjukare genom att själv vara aktiv. Vid start brukar jag t.ex lägga vikten på en fot på marken, för att avlasta min egen vikt, och när släden sen är i rörelse så kliver jag på helt. Såna små enkla saker gör arbetet mjukare för hundarna.


Slutligen använder många en sk släplina, oftast i liknande tjocklek som ankarlinan eftersom den även kan användas som extra ankare om man knyter den kring ett träd eller liknande. Snöankare kan hundarna dra loss ibland, men ett stadigt träd flyttar de inte! Denna lina är oftast så pass lång att den släpar hyfsat många meter bakom släde medan man kör, och om man är riktigt snabb och flink så sägs det att man ska kunna hugga tag i den ifall man ramlar av, och på så sätt hindra att man tappar spannet. Den kan sägas vara kombinerat extraankare, samt säkerhetsanordning. Smidigt vid grillpauser och liknande!


Slutligen - hakar! I början körde vi främst med pistolhakar, men kruxet med dessa är att de fryser ihop ibland. En del löser detta genom att fästa hakarna på selarna och halsbanden istället för på linorna, eftersom det är när linorna ligger i snön som det fryser oftast. Efter det gick vi över till BGB-hakar en tid, men det var en period kantat av små otäckheter. Har man BGB-hakar på draglinorna så kan hundarna få riktigt fula sår i ljumskarna om en hund kliver över en annan för att byta sida. Kaela fick en BGB-hake i ljumsken en gång, som tur var bara med skador i skinnet som följd, men det kan även skada senor mm som finns där. Jag har även kompisar som mitt under körning upptäckt att deras hundar plöstligt haft BGB-haken från nacklinan fäst i tassen (i "simhuden" mellan tårna) eller i skinnet i ansiktet. Därefter kör jag aldrig mer med BGB-hakar på mina egna linor - de må vara säkra rent hållbarhetsmässigt men de medför alldeles för stora andra risker. Nu har jag pistolhakar både fram och bak istället, i olika storlekar.


Allt fler förare kör även med sk. "eskimo hooks", små plast- eller träbitar som man helt enkelt trär ihop med selen eller halsbandet. Detta verkar vara en säker och "snäll" lösning, och en annan fördel är att man slipper metall kring hundarnas huvuden (samma som med plasthakar). När det är riktigt kallt kan kall metall fastna i tunga mm och skapa blodbad om man har lite otur.


Linornas längd är också en smaksak. Längre linor ger ju hundarna en rakare belastning men gör även spannet längre, vilket kan vara en nackdel. Själv kör jag med standardlinor från Oinakka och tycker attdet fungerar bra. Ett längre spann är ju svårare att svänga med och svårare att passera vägar mm med eftersom man inte har lika bra sikt...


Pust...en helt novell om linor var det där! Finns en massa annat bra att tänka på också, men här var en del av de viktigaste säkerhetsdetaljerna i alla fall. För hundarnas skull är vi skyldiga att ha bra utrustning och bra koll på vilka risker vi möter. Nu bussen strax framm i Boden - äntligen helg! =)


Av Kicki - 22 februari 2013 07:14

Vissa kvällar är det en BRA egenskap att inte vara alltför snabb ut ur startgroparna. Igår kväll var just en sån kväll! När jag gick ut för att sela på hundarna stod månen högt på himlen och kylan hade kommit tillbaka och lämnat marken hård och frusen igen.


Ivriga kompisar


Hundgårdarna och vårt köksfönster


Giela fick först gå kopplad förbi alla hus och sen springa lös. Nu verkar hon ha kommit på att det här är SKOJ för hon gömmer sig inte i nån koja längre, så som hon kunde göra tidigare när hon ville visa att hon INTE ville ut och dra, utan ville gå in istället (vilket hon oftast fick). Tant hade massvis med spring i benen ikväll och flera gånger kunde jag släppa  spannet fritt  när hon drog upp tempot, vilket nog alla uppskattade.


Nya mattbromsen fick sitt första test och fungerade bra, men jag har inte kapat bultarna undertill ännu, och ska nog göra det för att få ner volymen lite.


Tant



Månskenet var helt magiskt trots att månen inte blir full förrän på måndag, men den stod högt och himlen var klar, så effekten var helt underbar ändå. Tant ville helst springalängs spåret upp i skogen men med denna måne tyckte jag att myrlandskapet lockade mer så vi körde en ungefär lika kort runda (ca en mil) men efter större leder istället.


Vi mötte 3 skoteråkare och en ensam skoter med sladd. De första tre passerade oss inne i skogen, och sen hade de stannat i början av myrarna så vi körde förbi dem där (och höll på att tappa lilla tant, hon ville kolla läget där en stund) och fick veta att det var en skoter med sladd på ingång. Eftersom en sladd är lite bredare och behöver utrymme så valde vi ett mindre sidospår där vi vände och kunde släppa förbi honom.


Måne och stjärnor - både på marken och himlen!


Vi tog samma väg tillbaka för att få en tantanpassad runda, och när vi kom till myrarnas början mötte vi en av skotrarna, men var fanns de andra? Längt fram på myren, halvt inne bland träden och kanske 10 meter från spåret, såg jag två helt svarta klumpar som inte brukar vara där. Hundarna tittade lite men fortsatte, och jag blev rätt stolt när även supertönten Rossi fortsatte framåt UTAN att skälla på de konstiga mörka sakerna. Hennes hjärna brukar inte lyckas sortera saker ritigt sådär bra, eller minnas att hon faktiskt träffat dem förr. Vi stannade och pratade lite om det fantastiska månskenet, men tant hade bråttom att fortsätta så det var bara att släppa på bromsen och jaga ifatt henne. Sen jagade vi vidare genom det blåaktiga landskapet och pannlampan kom bara igång där det finns risk för kvistar och pinnar i ögonhöjd. Magiskt!


Efter en helt underbar lite tur kände jag mig ännu mer beslutsam - om vi ska ta oss 10 mil så ska ALLA med! Det är en utmaning för oss tillsammans, och om spåren bara är hårda spelar det inte så stor roll om en tant eller två (=Rossi) sitter i släden ibland, det glider bra ändå. Förutom konditionsträning blir det alltså "slädåkarträning" framöver. Rossi är van, men Giela har nog aldrig behövt testa. Det blir en premiär i 12-årsålder helt enkelt!






Av Kicki - 21 februari 2013 12:46

En snabb titt i kalendern visar att den här vintern snart lider mot sitt slut! Just nu är vi ju mitt i allt det härliga, rejält med snö och riktigt fina spårmöjligheter, men om bara 2 månader så är det dags att ställa undan släden, i alla fall här nere vid kusten. Någon av helgerna innan dess ska vi försöka oss på vår 10-milautmaning. Riktigt vilken helg det blir är inte bestämt ännu, men jag gissar på slutet av mars, eftersom april kan vara lite väl varmt. Vi har alltså inte så många helger kvar att träna på, och jag har gjort ett provisoriskt träningsschema där vi försöker att få in 7-8 mil per helg de närmaste veckorna och sen ökar successivt. Vi ska även lägga in fler dubbelturer på helgerna förstås.


Förutom att träna hundarna måste vi hitta en lämplig runda att använda, och idag har jag måttat ut ett ungefärligt förslag. Enligt mätningen är det under 10 mil, men eftersom skoterlederna inte alls är lika raka som strecken så tror jag snarare att denna runda aningen mer än 10 mil lång, om inte annat får vi väl cirkla runt lite nere på ån innan vi kör hem....*s* Den bjuder på varierad terräng och ungefär halvvägs (sjön uppe till vänster) finns en fin rastplats där vi kan ta en lite längre paus förutom de kortare pauser som blir. Jag skulle tro att vi kör sträckan i 3-4 etapper med 2 lite längre stopp där det passar. Förhoppningsvis får vi följe av sambon på skoter, och OM det skulle skita sig totalt så passerar vi plogade vägar vid ett par tillfällen och skulle kunna ordna hämtning av någon enstaka hund eller hela gänget.


Flera av mina hundar är inte riktigt byggda för att springa långt, så även om dessa distanser är rena barnleken för många förare, så känner jag att vi behöver både planering och nån "plan B" om det skulle visa sig att nån tycker att det blev alldeles för långt. Rossi har jag beslutat att antagligen räkna bort eftersom hon missat mycket träning pga operationen och ändå inte har "skalle" nog att springa så pass långt. Risken är stor att hon skulle bli mer av en belastning än en tillgång redan innan vi hunnit halvvägs och det gagnar nu ingen. Helst skulle jag dock vilja ha med ALLA förstås...kanske ska träna tant Giela att åka släde? Samtidigt kan det vara så att Rossis slöhet mest hängt ihop med skendräktighet så om hon verkar mer "taggad" närmaste tiden så kanske hon får en chans ändå. Hon är ju lättsam att ha lös och kan springa bredvid stor del av sträckan.


Så här ser vår första planering ut, först norrut mot Långsjön, sen kommer vi in på lite mer okända spår och tar oss vidare till Överäng där vi korsar Riksväg 97 och Lule älv. En första anhalt för panikavhämtning alltså...=) Sen fortsätter vi till Degerträsket (vänstra övre hörnet) som har en riktigt fin grillplats, och leden som fortsätter härifrån har vi kört tidigare, även om det var ett par år sen nu. Sen kommer vi ner förbi Långsjön där vi passerar plogad väg igen, och passerar vägen där vi brukade barmarksträna tidigare. Sen svänger vi av från de kända spåren och åker bort ifrån älven igen, mot Alträsk (just under bildens slut). Därifrån har vi kört förut så därifrån är det mer eller mindre kända spår som gäller... =)





Av Kicki - 20 februari 2013 19:03

Jag är jättefrusen så istället för att jag gick ut till hundarna, fick hundarna komma in till mig. Mintu vill gärna ligga ovanpå mig och tugga ben och sen somnade han vid min kind. <3

Av Kicki - 20 februari 2013 07:28

Folk pratar ju ofta om allt de lärt sig av sina hundar. Det kan vara att ”leva i nuet”, att behöva bli mer medveten om sitt kroppsspråk och humör, ”lära känna sig själv” och en massa annat bra. Jag håller helt med – mina hundar har absolut lärt mig mycket om de sakerna! Livet med slädhundar tar dock inlärningen till ytterligare en nivå och här tänker jag lista några av de saker jag idag är rätt bra på – som jag absolut inte skulle ha behärskat lika bra utan hundarna:


  • Yxa – efter att ha hackat upp nåt ton med färskfoder så börjar jag bli riktigt duktig på att hantera en yxa. Tidigare var det spridda skurar, nu kan jag med nån centimeters noggrannhet klyva ett 10 kg foderstycke längs den perforerade linjen som är ca. 40-50 cm lång. Piece of cake - jag och yxan är som ler och långhalm!
     
  • Skruvdragare – efter att ha byggt 6 hundkojor (med obscena mängder skruv för att klara sig trots Silvas attacker) och ett antal kvadratmeter trall har jag faktiskt blivit ganska grym på att hantera en skruvdragare! Jag klarar nya skruvar, gamla rostiga som luktar kiss, såna som försvunnit in i blött trä, avrostade, snedvridna och söndernötta – jag kan hantera dem alla med min skruvdragare och en tång. Det kanske inte blir riktigt snyggt - men jag kan bygga stadigt!
     
  • Knutar och knopar – ja kanske främst knutar och trassel. Efter åtskilliga timmar spenderade med att knyta linor, reda ut linor, bygga ihop linor, plocka isär linor osv så har min hjärna utvecklat ett riktigt bra sinne för att reda ut trassel eller dela/sammanfoga linor av olika typ. Mig knyter ingen ihop!
     
  • Skämsträning –jo det är svårt att undvika… det finns säkert slädhundsförare som säger att de aaaldrig behövts skämmas för sina hundar eller något de hittat på, men då ser jag bara tre alternativ – antingen ljuger de, eller så har de förträngt stora delar av sitt liv, eller så har de helt enkelt aldrig kört med hundarna! Man får träning i att göra bort sig med jämna mellanrum, mer eller mindre allvarligt. Inte kul - men nyttigt ändå!
     
  • Multitasking – dessutom har jag utvecklat färdigheter inte helt olika de som många småbarnsföräldrar har. För att få allting att gå ihop så pusslar min hjärna ihop vardagen och alla små delar, ex från någon dag sen: gick ut med 4 hundar till hundgården, gav dem lite torkad fisk och tog med den tomma säcken och yxan (som stod utanför hundgården) till bron för att klyva mat. Hämtade upp ett fruset block ur frysen och hackade det i smådelar. Bar ner det i källaren och tog med mathinken för imorgon bitti. Dumpade säcken med mat i frysen och tog in hinken i tvättstugan för att fylla på vatten. Passade på att ta ur tvätten ur maskinen medan hinken fylldes. Dumpade hinken i källaren och bar upp tvätten till tvättlinan…osv….Helt klart en bra färdighet att träna upp!

Som ni ser finns det många bra lärdomar - och detta är bara ett axplock! Man tränar även upp styrkan i armarna och bålen när man släpar efter släden ibland, balansen rent allmänt förstås, ja det finns massor! Draghundslivets eget lilla universitet.... =)










Av Kicki - 18 februari 2013 20:39


Idag tog vi en vilodag och för att minska abstinensen tog jag in alla hundarna och släden... Idag var det montage av skotermattebromsen som gällde, så jag har inte riktigt blivit galen nog att ta in släden bara för att gosa med den. Det gick...sådär...just den här skotermattan var lite mer ojämn på ovansidan än min gamla och det fick styra konstruktionen lite. En handduk dog under arbetet men nu är mattbromsen nästan klar - bultarna ska nog kapas av lite med vinkelslip, och så saknas en bricka och en bult på höger sida. Det här är precis en sån grej som kan vara superenkel med rätt verktyg och lite flyt, eller bli eländigt bökigt om man saknar vissa dimensioner och grejor och har lite otur. Min förra skotermatta monterade jag utan distanser med följden att den nötte på trämedarna när den åkte upp/ner, samt att jag måttade lite tokigt så att den hakade sig mot vanliga bromsen i vissa lägen. =/


Nu har jag satt distanser som håller ut den från medarna (inåt blir det ju liksom) och måttat NOGA för att de inte ska ta i varandra. Får se om nåt annat blev fel istället eller om det äntligen tänkt bli BRA!



Arbetet fortgår... Jag har köpt plastremsor i stadig lexanplast för att fästa mattan med. Tidigare hade jag någon annan slags plast och det finns tydligen en massa olika sorters plast att välja på - bra att det finns plastexperter att fråga och jag hoppas att han förstod vad jag behövde när jag försökte förklara. Plasten måste vara böjbar för att konstruktionen ska kunna fästas, samtidigt stadig och hållbar även vid rejäl kyla.



Hundarna tuggar ben och har fått klorna klippta. Silva den lilla tokiga hunden fick mig att skratta som vanligt. Hon låg i soffan (som på bilden) och tuggade men lyckades tappa sitt ben BAKOM soffan! För att få tillbaka det fick hon springa runt och klämma sig in mellan soffan och väggen (vänster sida av bilden), bara ett par decimeter brett. Eftersom CD-hyllan (snett nedanför tavlan på väggen) täpper igen öppningen på andra sidan hittade Silva en annan utväg, dvs. hon kom klättrande upp över ryggstödet och tog med sig halva gardinen. Där satt jag i godan ro i hörnet av soffan och myste när jag plötsligt hade en hund ikädd gardin på ena axeln... =)


Av Kicki - 17 februari 2013 19:32


Imorse när vi vaknade möttes vi av en rosig vacker morgon, och ett rejält täcke med snö som hänger ner från taket som en liten markis. Idag fick vi besök av gamla bekanta, en gammal slädhundskompis och hennes sambo, samt fina lilla Noki som va med när vi körde tillsammans en gång för många år sen när Giela, Gakkon och Rossi var med. Vi selade ut ett 8-spann för tanterna fick också följa med. Med 3 personer på släden och ved+fika så kändes det som att farten skulle bli väldigt "tantanpassad". Dessutom var ju spåren lite tunga med just dessa belag så jag var faktiskt en liten aning nervös, och tänkte "vi tar oss så långt som vi tar oss helt enkelt...!". 



Visst, det gick tungt men hundarna kämpade på rätt bra (dvs. de flesta förutom Giela och Rossi) och det gick kanske inte snabbt, men det gick stadigt framåt uppför backarna som vi börjar med. Riktigt fint väder fick vi också!




Vi stannade vid min och Lars favoritgrillplats. För vår ena gäst var det både hundspannspremiär och premiär för att elda och grilla ute, så vi hade med lite ved och korv/senap/ketchup/choklad och lite annat smått och gott. Tyvärr ligger lilla grillplatsen inte riktigt i solen, men man kan inte få allt alla gånger. Min första tanke om att "fika nere på älven" försvann ju snabbt när jag insåg hur blött det blivit där nu.


Mintu!


Rossi, vi enades om att hon inte är någon draghund - däremot en finfin slädhund!


PRO för hundar, med Giela och Noki!


Hungrig pensionär



 

Vi fortsatte ner mot älven med nya krafter, ingen ved att släpa på, lite vatten lämnat i skogen, fikat hade vi ju fortfarande med oss men inne i magarna, men lite lättare var nog släden!




Noki och Rossi krigade på tillsammans idag!




Passage av väg 97



Just efter att vi passerat vägen fick hundarna hjärnsläpp! Vi svänger ALLTID svagt till vänster in på ett skoterspår som brukar vara brett och fint, men idag var det igensnöat och både Mintu och Kaela hade helt glömt att det någonsin funnits där... För att inte bli stående för länge (finns en lös hund på gården just bredvid och hon tittade artigt men nyfiket på vårt strul på avstånd) hjälpte jag dem in på rätt spår..."Ahaaaa! Var det HIT vi skulle matte? What a surprise!!!"


  


Dagens gäng förutom mig


Söta Noki och Rossi


Vi fortsatte vägen hemåt - glada i hågen! Vi fick till en runda som jag har för mig är ca 2 mil, betydligt mer än vad i alla fall jag hade trott skulle kännas vettigt med tanke på spåren och tyngden på släden. Samtidigt är ju hundarna riktiga små kämpar. Är det tungt så går det sakta, men det går framåt och när det går lite nerför eller planar ut och glider lättare så återhämtar de sig och är redo att köra vidare igen. Duktiga små troll!


Värre blev det när vi nääästan var hemma igen. En liten familj med ett lite barn var ute längs skoterleden och ställde sig just vid sidan av. Mintu brukar vara rätt duktig på att passera okända människor så jag gav hundarna kommando att passera... nu visade sig just dessa människor vara jätteintressanta så Mintu och Kaela gjorde en liten U-sväng nästan och sprang fram för att hälsa. Det i sig var inget stort bekymmer, men Nalle, som kan vara lite knepig kring barn, kom fram och nafsade i barnets kläder. Jag hade faktiskt glömt att han var med, eftersom just den biten är något som vi aldrig brukar behöva tänka på när vi väl kör. Lilla barnet tyckte förstås att det var jätteläskigt, och det förstår jag verkligen!


Nåja, spannet reddes ut ur alla knutar (där även Rotax m.fl hann säga HEJ till Noki vilket gick bra) och jag pratade lite mer föräldrarna som verkade lugna ändå. Sen när vi kommit hem och jag selade av hundarna så passerade samma familj just utanför hundgårdarna så att vi hann prata lite till och det kändes förstås bra. Pappan sa "Du ska inte ha dåligt samvete för det där" efter att jag bett om ursäkt tusen gånger, men JO det kommer jag nog att måsta ha en stund...


Så, en underbar dag ute på spåren med trevlig sällskap fick ändå en lite bitter eftersmak för att jag inte tänkte riktigt nog långt, men förutom det missödet så flöt allting på riktigt fint. Nu blir det skönt med en dusch och lite mys i soffan innan arbetsveckan börjar om. Full speed ahead!












Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24
25
26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards