www.nukutvi.se

Direktlänk till inlägg 10 januari 2013

Att hålla utkik från släden

Av Kicki - 10 januari 2013 21:18

När man kör släde kan en massa tokigt hända. Hundar kan skada sig på många sätt, både i tassarna och kroppen i övrigt förstås. De kan få isklumpar mellan trampdynorna, sträcka sig, känna sig osäkra och tusen andra saker, så, nu tänkte jag skriva lite om vad man kan se eller hålla utkik efter när man står där bak och ser ett gäng hundrumpor framför sig, timme efter timme.


En av de enklaste sakerna man kan göra är att regelbundet hålla koll på snön där hundarna sprungit. Detta gäller främst längre fram på våren när snön börjar vara skarp och kan skapa sår på hundarnas tassar. Även kortklippta klor kan nötas ner så att det börjar blöda. Parallellt med detta ska man givetvis kontrollera tassarna nu och då om de inte har sockar på sig, men det är ändå en bra vana att titta efter blodspår i snön under vissa tider på året. Ser man ett sår tidigt så går det oftast bra att smörja med lite salva och sätta på en socke så att hunden kan arbeta vidare utan att halta eller markera.


En annan sak, som gäller året om, är att känna sina hundars rörelsemönster. Man bör veta hur en viss hund ser ut när den travar avslappnat, ungefär vid vilken fart den går över i galopp, om den brukar gå i passgång och i så fall i vilka farter. Då är det lättare att bedöma om en hund t.ex börjar gå ovanligt mycket passgång, vilket oftast är ett tecken på smärta i de fall där hunden förändrar sitt beteende. Man kan även se om hunden verkar gå rent, dvs. travar den rytmiskt och flytande eller haltar den på något sätt? En hund som ändrar sitt rörelsemönster har oftast en anledning till detta. En hund som inte brukar gå passgång men börjar göra det bör undersökas, eftersom det oftast har en anledning om det handlar o en förändring hos hunden .


När kall pudersnö fallit är risken som störst att det ska fastna isklumpar mellan hundarnas trampdynor. De växer rätt snabbt i storlek och kan skapa blödande sår om man inte plockar bort dem. Att ta bort dem är enkelt, man värmer helt enkelt loss dem med värmen från sina egna händer. Det luriga är snarare att hinna se dem i tid. Vill man undvika risken kan man använda sockar på hundarna. Samtidigt kan även sockarna ha negativa saker med sig. De påverkade ju hundens ben till viss del, de flesta får aldrig problem av detta, men en del hundar kan få det om sockar används flitigt och ofta. Samtidigt kan de spara hundarnas tassar (och ens egna händer).


Hur hittar man isklumparna? Oftast kan man se att en hund t.ex börjar halta svagt på nån tass, kanske "tappar sugen", slackar lite på linan eller ser obekväm ut. Oftast börjar hundarna själva att försöka bita bort isklumparna om man stannar släden. Om vädret är sånt att isklumpar kan bildas så bör man kontrollera tassarna regelbundet, hur ofta det behövs beror på snön och hundarna, men hellre en check för mycket än för lite! Sår uppkommer snabbt och en del hundar visar inget förrän skadan redan är skedd. Rent allmänt gäller att många huskies är enormt tåliga, och med det adrenalin mm som utsöndras i kroppen när de arbetar så tål de tyvärr ännu mer. Vissa hundar kan springa och jobba bra trots rejäla skador. Såna skador som gör att de knappt vill stå upp ens när de tas ut ur spannet. Det här innebär förstås att vi som kör hundarna har ett extra stort ansvar att axla! Man kan absolut inte lita på att alla hundar talar om ifall de har ont, det är vårt jobb att se! Tyvärr hör man ibland folk som säger "Äh, det kan inte vara så illa, han springer ju..."  


En hund som travar avslappnat har oftast huvudet i "rak" linje med ryggen, och svansen rakt ut eller hängande neråt (med knorren åt nåt håll eventuellt). En hund som har ont nånstans eller känner sig obekväm (kan vara pga osäkerhet, halt underlag, underlag som inte riktigt bär mm) kan springa med huvudet lite höjt, och det kan vara viktigt att hålla utkik efter. En hund kan även göra det om den inte känner sig riktigt bekväm med farten (det går för snabbt för den) t.ex På samma sätt är det med svansen. Ett fåtal hundar springer normalt sett med höjd svans, så även här handlar mycket om att känna till var som är normalt för respektive hund. En höjd svans kan signalera att underlaget är halt t.ex Det kan även vara ett tecken på att hunden inte är helt bekväm. En del unga hundar kan ha lite hög svans i början innan de "hittat sin plats" i hundspannet. När en hund signalerar att den inte känner sig helt bekväm så bör man alltid ta reda på vad orsaken är. Att springa längre sträckor och "spänna sig" på det sättet är förstås inte nyttigt för någon hund.


Sen gäller det förstås att veta hur hunden brukar arbeta och fungera. En hund som brukar jobba hårt men plötsligt börjar slacka linan gör det ytterst sällan utan orsak. Vilken inställning brukar hunden ha, och hur ivrig brukar den vara? Har hundens inställning ändrats på något sätt? Tyvärr är det lätt hänt att vi bortförklarar den typen av beteendeförändringar. "Han kanske är trött". "Hon är ju ändå vuxen nu, lite mer bekväm". osv. Tyvärr har jag personliga erfarenheter av hur olämpligt det är, så, istället för att bortförklara - gör vad som går för att ta reda på orsaken! Är hunden sjuk? Har den ont i rygg, fötter, leder eller annat? Om det är en tik, är det nära löp, skendräktighet mm? Ibland kan det underlätta om man har gamla bilder eller filmer på sina hundar, där man ser deras hållning, muskulatur och rörelser, så att man har något att jämföra med och kan hitta även förändringa som kommit smygande gradvis.


Förutom detta finns säkert en massa annat som man kan tänka på, men det här är i alla fall en liten sammanställning av sånt som man kan se på hundarna när man kör, och bör göra till en vana att regelbundet kontrollera. Man får aldrig glömma att hundarnas hälsa är vårt ansvar!



 
 
Pernilla

Pernilla

10 januari 2013 22:52

Underbart inlägg! Lagt mycket på minnet! :)

För oss går det riktigt bra framåt, börjat kurs och även lagt lite enklare spår utan krav, de går som en klocka! :D

http://www.hedeforsenssippi.weebly.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kicki - 10 maj 2013 08:49

Det känns lite underligt att skriva det här - ,men det är hög tid! Vi har flyttat vår hemsida och alltså även bloggen till http://nukutvi.wordpress.com men det går även att hitta dit via www.nukutvi.se fortfarande. De fem år vi har skrivit ihop här v...

Av Kicki - 31 mars 2013 17:01

Idag blev det bara en kort liten grilltur för oss, jag  med hundarna och sambon med skotern. Riktigt skönt i alla fall och vi hann med lite sol innan det började snöa. Hundarna verkade sugna på att springa men fick nöja sig med att springa ett par ki...

Av Kicki - 31 mars 2013 08:05

  Igår packade vi in oss i bilen - en rätt fantastisk packning om jag får säga det själv - 3 personer, 2 skotrar, en hundsläde, 7 hundar, och passande packning i vår Passat med släp + liten taxbox. Vi körde de 4-5 milen till Skoterhotellet i Umn...

Av Kicki - 29 mars 2013 21:26

Idag fick Giela följa med på sin första "fjälltur" på länge. Jag minns inte riktigt när hon senast var ovan trädgränsen men det var nog rätt länge sen då hon inte varit med på de lite mer fysiskt krävande turerna de senaste åren. Även om sträckan int...

Av Kicki - 28 mars 2013 16:20

Blev det så här istället. Skoter, släde, hundar och packning i en något överlastad bil. Glad påsk på er! ...

Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10
11
12 13
14 15 16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards