www.nukutvi.se

Alla inlägg den 16 februari 2012

Av Kicki - 16 februari 2012 21:53

Valet stod idag mellan körning eller promenad på stan med nån hund, men sen kom jag på att alla klor behövde klippas så istället gick vi in och kombinerade kloklippning, morotsätande och godissök. Att söka godis tillsammans är en enkel och bra gruppaktivitet. Att söka tillsammans tillför ju en helt ny dimension av spänning, eftersom det hela tiden är flera andra som är ute efter precis samma bitar som man själv!


En grundförutsättning för godissök i grupp är förstås att man vet till 99% säkerhet att det inte kommer att utbryta bråk. Sen kan det förstås hända ändå, främst innan alla i gruppen är vana och samspelta, men innan man testar bör man vara ganska säker på att problem inte kommer att uppstå. Säkerheten går först! Samtidigt kan det vara en jättebra situation att finslipa vissa egenskaper och hjälpa en hund att "sköta sig" genom att vara uppmärksam och belöna bra beteende samt styra de andra hundarna så att inga farliga situationer uppstår. Med Silva tränade vi mycket så på den tiden när hon exploderade så fort nån annan tittade på en godis hon ville ha. Det uppstår hela tiden bra situationer att träna tålamod och artighet och om man som ägare läser hundarna bra och har koll på vad som händer kan man styra undan de risker som uppstår.


En bra sak med godissök under kontrollerade former är ju just att det regelbundet händer att två hundar ser samma godis samtidigt, och måste lösa problemet. Oftast vinner den som helst enkelt är snabbast fram. Det är mycket ovanligt med morrningar eller maktdemonstrationer när mina jyckar söker godis. Förlorar man en, sätter man bara fokus mot nästa direkt istället. Jag tänker som så, om hundarna aldrig hamnat i en sån konkurrenssituation tidigare och sen plötsligt gör det, så tror jag risken är större att det smäller. Nu är de istället vana att lösa sånt ofta, även om en liten Frolicbit förstås inte är lika god som ett köttben. Nu när vi söker inne i vårt lilla hus blir det dessutom extra trångt och hundarna tvingas gå nära varandra hela tiden - och märka att det går bra och att alla respekterar varandra på ett fint sätt. Även sånt kan man ju ha nytta av sen i helt andra lägen.


Gruppsök kan även varieras väldigt mycket. Förutom att gömställena kan varieras (på marken, högre upp, i träd, under saker, i filtar mm (men det innebär en större "risk" om man har flera heta hundar eftersom det kan dra ut på tiden)), så kan man lägga godis i ihopvikta toarullar eller annat och gömma dem. En annan variant är att gömma en leksak (som bytes mot godis när den hittats) och låta hundarna söka tillsammans. Den som hittar leksaken får belöningen - och ofta brukar detta sporra alla till att nosa extra hårt. Där kan man välja om leksaken ska hittas, markeras eller kanske till å med apporteras. Samtidigt kan man träna stadga (nja, inte helt rätt definition men lite samma blir det ju ändå) genom att be alla hundarna sitta/ligga på en viss plats medan man gömmer godis/saker. Självklart måste alla sitta kvar tills man ger frisignal och sökandet kan börja.


Ytterligare en variant är att träna hundarna att söka specifika lukter. Gakkon markerade t.ex Coca-Cola. Vet en del andra som gömmer te-påsar så att hundarna får söka. Att söka en lukt eller substans är oftast ännu mer uttröttande för hunden, och funkar förstår jättebra i grupp även det, för hobbybruk. Själv tar jag ofta till sökövningar om vi har lite tidsbrist och alla hundar behöver få göra nåt skoj en stund, enkelt, snabbt och riktigt kul för hundarna med!


Här kommer en liten film av mina ivriga och lite olydiga jyckar, som vill ut på Frolicjakt och nästan välter köket med sin framfart!





Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2012 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards