www.nukutvi.se

Direktlänk till inlägg 22 december 2012

Blir en cool biltur idag...

Av Kicki - 22 december 2012 09:21

Plan A var att vi skulle åka mot Storuman redan igår kväll men jobbet med att slå in alla julklappar drog ut på tiden och som tur var hade vi redan då bestämt oss för att åka lördag morgon istället, dvs. för ungefär 2 timmar sen. Nu vaknade vi till -33 grader ute och det känns faktiskt aningen motigt. Att köra i såna temperaturer innebär en hel del risker, speciellt när man har 7 hundar med sig om man inte så lätt kan "kasta in" i vilken förbiåkande bil som helst ifall ens egen bil skulle ge upp. -27 i Blaiken så det verkar inte bli mycket varmare efter vägen heller.

Bilen står i alla fall på värmning och jag packar och planerar för att få allting att fungera så smidigt som möjligt. Hundarna har sovit inne inatt och är nog glada över att slippa kylan ute.

När det gäller huskies och kyla finns ju en rad myter. Många tror att huskies måste bo ute, och inte klarar värme. Nu är ju detta till viss den invididuellt, många av dem uppskattar kyla, men många gillar även värme och älskar att ligga och värma sig framför kaminen. Många av de hundar som "inte gillar att vara inne" tror jag (iaf om man pratar om hundgårdshundar) är såna hundar som helt enkelt inte är vana att vistas inne och därför blir stressade och börjar flåsa. Alla huskies jag känner på nära håll som fått chansen att vänja sig vid att vara inomhus älskar att vara inne med sina ägare, mysa i soffan och leva normalt hundliv. Mina egna hundar trivs ute i sina hundgårdar men vintertid så skulle de nog allra helst vara inne med oss hela tiden, om de hade fått välja fritt.

Kan huskies frysa? Självklart. Till viss det är det kanske en vanesak, och beror på om de bott ute och satt ordentlig päls. Men även mina hundar som bor ute kan bli kalla om tassarna och vilja gå in. Giela har normal päls, men som gammal tant har hon inte samma cirkulation i kroppen längre och hon behöver absolut mer värme än de andra för att må riktigt bra.

En följd av detta tänk är ju att många har undermåliga kojor utan isolering, eller kanske snålar med halm och strö, eftersom hundarn ändå "klarar det". Jo de fryser ju inte ihjäl, men kylan bränner mer energi och belastar kroppen mer, så jag tycker ändå att det bör vara självklart att även polarhundar ska vettiga kojor att krypa in i. Slutsatsen är att även huskies kan frysa (speciellt de som är gamla eller krassliga) och att även huskies kan älska värme! Vissa individer klarar sig bra med bara sin egen päls, andra individer behöver stödvärme och mer extraomvårdnad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kicki - 10 maj 2013 08:49

Det känns lite underligt att skriva det här - ,men det är hög tid! Vi har flyttat vår hemsida och alltså även bloggen till http://nukutvi.wordpress.com men det går även att hitta dit via www.nukutvi.se fortfarande. De fem år vi har skrivit ihop här v...

Av Kicki - 31 mars 2013 17:01

Idag blev det bara en kort liten grilltur för oss, jag  med hundarna och sambon med skotern. Riktigt skönt i alla fall och vi hann med lite sol innan det började snöa. Hundarna verkade sugna på att springa men fick nöja sig med att springa ett par ki...

Av Kicki - 31 mars 2013 08:05

  Igår packade vi in oss i bilen - en rätt fantastisk packning om jag får säga det själv - 3 personer, 2 skotrar, en hundsläde, 7 hundar, och passande packning i vår Passat med släp + liten taxbox. Vi körde de 4-5 milen till Skoterhotellet i Umn...

Av Kicki - 29 mars 2013 21:26

Idag fick Giela följa med på sin första "fjälltur" på länge. Jag minns inte riktigt när hon senast var ovan trädgränsen men det var nog rätt länge sen då hon inte varit med på de lite mer fysiskt krävande turerna de senaste åren. Även om sträckan int...

Av Kicki - 28 mars 2013 16:20

Blev det så här istället. Skoter, släde, hundar och packning i en något överlastad bil. Glad påsk på er! ...

Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards