www.nukutvi.se

Alla inlägg den 2 maj 2011

Av Kicki - 2 maj 2011 21:00

Idag körde vi första svängen på barmark. Vi nöjde oss med 5km för att inte slita så mycket på tassarna, och försökte att köra varken snabbt eller långsamt, av samma anledning. Som tur var så var grusvägen alldeles torr och alla tassar klarade sig jättefint. Annars kan vår och blött grus gå riktigt illa åt vintertassar som sprungit på snö länge. Att barmarksträna efter en lång fin vinter är rätt trevligt. Under hösten brukar mina hundar (i alla fall inledningsvis) vara lite förvirrade och kaotiska, nu blev det istället helt problemfri barmarksträning på bästa sätt.


Nu när andra hundmänniskor börjar träna inför tävlingssäsong, kommande jakt osv, så gör vi draghundsmänniskor tvärtom. Just nu försökte jag få ner hundarnas kondition till en mer hanterbar nivå under sommaren. Snart är det både för varmt och för opraktiskt att motionera dem alla så långt som de är vana att springa under vintern. Det var ännu en anledning till vår korta lilla runda, och vi ska försöka klämma in några såna svängar varje vecka nu framöver om det fortsätter vara nog svalt. Meningen är att tömma ur hundarna lite extraenergi utan att öka deras kondition eller ork. Våren är en tid när många flockar får problem med bråk och annat, eftersom hundarna har så mycket energi över men är svåra att träna vissa tider. Att släden ställts undan betyder inte att energin är slut!


Sen kommer sommaren och även då behöver en husky få utlopp för sin energi! Min ursprungliga plan har fått ändras lite grann. Jag vet inte om vi kommer att ha tillgång till någon vettig agilitybana under större delen av sommaren t.ex Precis som förra sommaren tänker jag ge varje hund 2 aktiviteter som vi lägger extra fokus, och förutom det blir det förstås lek och bus, promenader och dragträning när det passar sig. Sommarens plan ser ut så här.:


Giela - Spår & Löpträning

Giela gillar att använda nosen och att spåra, löpträningen tänkte jag lägga in eftersom hon inte dragtränar lika ofta som de andra, men behöver fysisk motion för att hålla igång sin lilla tantkropp. Dessutom kanske jag hinner få lite träning själv med...hrmf...


Rossi - Uppletande & Klickerkonster

Rossi är ganska "schäfer" i huvudet och gillar att klura. Både uppletande och klickerkonster är ju såna sakersom stärker henne samtidigt som det tröttar ut. Passar henne bra att få jobba självständigt (klickerkonster är ju också självständigt arbete på ett sätt). När det gäller klickerträningen så ska vi fortsätta med att ha fokus på aktivitet och att "göra saker", eftersom hon kan vara lite försiktig och lätt blir passiv när något förväntas av henne.


Silva - Uppletande & Spår
Silva är liten och klurig och tycker om att använda nosen till att lösa problem. Hennes aktiviteter i sommar blir uppletande och spår.


Kaela - Klickerkonster & Vardagslydnad

Kaela gillar det mesta, men lite mer vardagslydnad skadar aldrig. T.ex har jag tänkt ägna delar av sommaren åt att lära in ett säkert "stå kvar" för att ha nytta av nästa vinter. Hon står rätt bra nu med, men är inte helt 100%-ig. Klickerkonster gillar hon också, och där har vi en hel del att finslipa och utveckla!


Mintu - Vardagslydnad & Spår

Även Mintu går mycket i led och ska få lära sig ett bättre "stå kvar" samt lite annan vardagslydnad/lydnad. Han är en smart kille och ska få prova på att spåra mer i sommar.

 

Förra sommaren hade jag också gjort en sån här uppdelning och det var faktiskt jätteskönt. Tidigare tränade ALLA hundar agility, spår, uppletande, lydnad osv och min hjärna klarade inte att hålla isär allting på ett bra sätt. Det blev mer förvirrat än det blev bra. Att köra 5-6 olika hundar i agility på samma dag är faktiskt rätt krävande, är man bara hobbyentusiast så är det rentav skitsvårt! Alla hundar kräver ju lite olika saker av föraren, och att växla mellan så många olika individer på bara nån timme var inte optimalt, i alla fall inte för mig.


Nu kan vi istället fokusera på färre saker, ha lättare att följa upp vad som faktiskt hänt, vad som behöver finslipas eller justeras osv. Nu när planen är klar så känns det nästan okej att sommaren kommer!


Bakom oss har vi en fantastiskt fin vinter med mycket slädkörning. Förutom en period med väldigt kallt väder har vi kunnat köra från fram mitten av oktober till sista april, 6,5 månader!!! Första tiden körde vi visserligen lika mycket på vilja som på snö men... ändå! Säsongen har innehållit flera höjdpunkter,  och turen upp i Syterskalet igår är förstås en av dem. Vi har även haft några riktigt fina svängar upp på Blaikfjället, kört glada "födelsedagsbarn", hittat en massa nya spännande spår kring Vittjärv och hösten var riktigt härlig den med när Yvonne och jag racade omkring med hennes pimpade bilunderrede och hela vårt hundgäng.


Det enda tråkiga är att Gakkon, som började säsongen så bra med att vara i riktigt fin form, tappade formen och sen drog på sig allt fler krämpor och besvär, och till slut fick lämna oss. Efter en helt underbar säsong så är det den tråkiga händelsen som drar en liten skugga över allt.


Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards