www.nukutvi.se

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2010

Gakkon plaskar vidare genom sitt liv...vattengympa!

Av Kicki - 27 augusti 2010 22:59

I torsdags var det dags för rehab igen för Gakkon efter ett uppehåll under hennes löp. Den här gången blev hon ju inte alls sämre i ryggen under löpet, och även sjukgymnasten Inger tyckte att hon såg riktigt pigg ut igår! Jätteskoj med tanke på att vi dragtränat henne i spannet flera gånger senaste veckorna!


Suddig Gakkon men man ser ju lite av resten i alla fall!


Koncentrerad hund...nu behövs oftats inget koppel utan hon tjavar på och får en godbit ibland. Ser ut att tycka att det är rätt skönt! Förutom uppvärmning och nedvarvning går hon nu ca 17 minuter på "max" vilket är snabbare skritt. Vi har testat att trava henne några gånger men hon gillar inte när det börjar skvittra så mycket vatten och det är svårt att förhindra att hon hamnar längst bak på rullbandet (vilket förstör allt eftersom hon inte kan ta ut stegen med bakfötterna då). 


17 minuter är tydligen rätt mycket, för de flesta andra går kring 5 minuter på sitt "max", men det fungerar ju bra för Gakkon och det känns jätteskönt att ha en kunnig person där som förstår vår situation och våra mål, och jobbar för att Gakkon ska kunna vara en arbetande hund även i framtiden. Även om hon är skadad så har hon ju en rejäl grundkondis och är ju egentligen en "elitidrottare" i skadat skick, så då får ju träningen också bli lite annorlunda än för vanliga hundar som bara ska klara sin vardag.


Huvudsyftet med Gakkons vattenträning är att stärka småmusklerna i ryggen samt att mjuka upp hela kroppen och få igång blodgenomströmning mm ordentligt och bara må gott i vattnet, lite som en "helkroppsmassage" enligt Inger. Jag märker själv att hon mår bäst av att "vara igång" och röra sig, allra bäst rör hon sig efter ett lagomt pass framför cykeln när allt fått mjuka upp sig och ryggen kommit igång ordentligt, och det hade jag nog inte trott för ett halvår sen!


Vi pratade även lite om vikten av uppvärmning och nedvarvning, något som vi draghundsfolk ofta slarvar med, helt enkelt för att det är mycket svårt att verkligen värma upp ett helt hundspann på ett bra sätt. Så länge hundarna är friska så fungerar ju allting ändå, men när små skador och annat kommer, så blir ju sånt förstås ännu viktigare.


När jag kör Gakkon nu går vi först en promenad på 15 min ungefärmed Back on Track-täcket på (mest skritt men även lite trav), sen åker vi iväg och jobbar 3-5km och sen får hon direkt på täcket igen. När vi kommit hem får de andra gå ut i hundgården och så går Gakkon och jag en liten promenad igen med blandat skritt och trav. Den där "efterpromenaden" eller "kvällspromenaden" efter ansträngning är tydligen jätteviktig! Den rensar bort lite slagg i kroppen och så får man ju ett kvitto på hur väl hunden klarat ansträningen, ev.stelhet eller annat - så glöm den inte om ni har chansen och har fysat hunden hårt!


Det bästa vore förstås om man hade tid att gå den där uppvärmande koppelpromenaden med ALLA hundarna, samt samma sak efteråt...när Veronica och jag hade färre hundar och körde ihop gjorde vi alltid det, med 3 hundar var. Att göra det nu skulle vara svårare...hundarna lär sig ju snabbt rutinerna och går man ivägmed 3 så kommer nog de andra att sjuuuunga eftersom de förstår att det är drag på G...  


Vi passade på att filma och även om jämförelsen är svår att göra, så tänkte jag lägga in filmsnutten från december och så den från den här veckan. Decemberfilmen är lite svårare att bedöma men...kanske ser ni nån skillnad? Den största förändringen är att hon inte trippar lika mycket med bakbenen utan tar ut steget längre bakåt.


December 2009:


Augusti 2010:

 


På tisdag har vi nästa tid! Tror att Gakkon längtar lite! =)

 
 
Ingela

Ingela

28 augusti 2010 21:23

Kul att det går så bra för Gakkon nu!! :-) Det syns skillnad på de två filmerna, man ser att hon törs arbeta mer med bakbenen och tar längre steg i den nya filmen!

http://mittstudieliv.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kicki - 10 maj 2013 08:49

Det känns lite underligt att skriva det här - ,men det är hög tid! Vi har flyttat vår hemsida och alltså även bloggen till http://nukutvi.wordpress.com men det går även att hitta dit via www.nukutvi.se fortfarande. De fem år vi har skrivit ihop här v...

Av Kicki - 31 mars 2013 17:01

Idag blev det bara en kort liten grilltur för oss, jag  med hundarna och sambon med skotern. Riktigt skönt i alla fall och vi hann med lite sol innan det började snöa. Hundarna verkade sugna på att springa men fick nöja sig med att springa ett par ki...

Av Kicki - 31 mars 2013 08:05

  Igår packade vi in oss i bilen - en rätt fantastisk packning om jag får säga det själv - 3 personer, 2 skotrar, en hundsläde, 7 hundar, och passande packning i vår Passat med släp + liten taxbox. Vi körde de 4-5 milen till Skoterhotellet i Umn...

Av Kicki - 29 mars 2013 21:26

Idag fick Giela följa med på sin första "fjälltur" på länge. Jag minns inte riktigt när hon senast var ovan trädgränsen men det var nog rätt länge sen då hon inte varit med på de lite mer fysiskt krävande turerna de senaste åren. Även om sträckan int...

Av Kicki - 28 mars 2013 16:20

Blev det så här istället. Skoter, släde, hundar och packning i en något överlastad bil. Glad påsk på er! ...

Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards