www.nukutvi.se

Alla inlägg den 3 september 2011

Av Kicki - 3 september 2011 20:35

Nu har alla slädens delar oljats in och fått lite extra kärlek. Igår kväll ägnade jag en timme åt att sätta ihop alla delarna igen. Jag har gjort det några gånger under mina två år med just den här släden, så det går snabbt och enkelt nu. Så här såg det ut i början:





Sådär, alla trädetaljer på plats! Nästa steg är att knyta ihop dem. Jag försökte göra en video av knytningen, men misslyckades grymt med fokuset. Tanken är i alla fall att man gör en knut som löper på snöret så att man kan spänna åt ordentligt. Fördelen med att knyta istället för att skruva är att slitaget på träet minskar och att man själv kan justera lite hur "tight" man vill ha släden. Sen skulle störtbågen där fram kompletteras med en tjockare plastbåge.



Även den är fastknuten. Plasten får ta många smällar och sparar träet under väldigt mycket. Här har alla andra knutar gjorts klara också. Nästa steg blev att fästa bitar av cykeldäck på medarna baktill. På så sätt undviker man att is samlas där (vilket blir enormt halkigt) och får bättre fotfäste. Detta är gamla bitar som jag använt en säsong. De togs loss både för att bromsen skulle göras om, samt för att jag ville olja in träet under en gång till. Trots rejäl inoljning i vintras var de väldigt torra nu.





Framför cykeldäcksbitarna ska en metallskena monteras där broms och mattbroms ska sitta. Den måste kapas lite till så den delen av projeketet får vänta nån dag till. Däremot satte jag fast den lilla ringklockan jag köpte i Jokkmokk i vintras (lika mycket på skoj som på allvar egentligen), och min nya ankarhängare.



Modellen är enkel men jag hoppas att den fungerar någorlunda i alla fall. Egentligen hade jag velat knyta där ringklockan nu sitter, men då hamnar snöret mitt över träsniderierna på framsidan och det vore ju synd... så vi testar det här istället! Tanken är främst att avlasta träet från all nötning, samt att hålla det lite mer "på plats". På vänster sida av samma träpinne brukar jag sätta min lilla strålkastare, och dit vill jag inte att ankaret ska hoppa!


Nu ska bara bromseriet fixas och sen har jag släden precis som jag vill ha den, med nysydd slädsäck å allt! =)



Kvällarna bjuder nu på många fina solnedgångar, så här såg det ut när jag öppnade köksfönstret för att fota! Idag har jag varit till Långsjöby och hälsat på gamla vänner och bekanta! Först kikade jag in hos Linda och Marcus i deras fins Västerbottensgård, och så hälsade vi på deras gulliga getter. Tack för trevligt sällskap och gott fika!



Vem är du?


Sen åkte jag till Lina, Daniel och lille Emanuel och surrade om gamla tider och nya äventyr. Alltid lika trevligt att träffas även om det bara blir några få gånger per år. Fina vänner är viktiga att ta hand om och behålla nära sitt hjärta!   


Av Kicki - 3 september 2011 11:39

Igår kväll selade jag ut hundarna för att köra vår vanliga lilla träningsrunda. Hundarna däremot verkade missförstå nånting i starten och ägnade större delen av tiden åt sorkjakt. Det blev några riktigt döstopp när hela gänget kastade sig ner i diket...hrmf.... Nalle knep nåt som såg ut som en lämmel (och svalde den på en halv sekund)... Jag vrååålade ut över vidderna några gånger och tänk så praktiskt det är att inte ha alltför många människor i närheten. Nalle lyssnade oftast bra och drog upp gänget på spåret igen, men helst av allt hade jag ju aldrig haft dem nere i diket ens...


  


Dessutom bjöd de på lite lintrassel nån gång ibland. Jag insåg snabbt att det egentligen inte var just den här träningen som var sämre än andra, snarare har de andra i höst varit betydligt bättre än höstträningarna brukar vara. Nalle har haft fint inflytande i spannet! En given anledning till det mesta strulet i år har ju dessutom varit den enorma mängden sork. Under de senaste dagarna har de börjat klättra upp i pappas tomatplantor inne i växthuset och gnaga på tomater som hänger 40cm ovan mark... Med tanke på sorkmängden så har träningen ändå gått över förväntan egentligen. Vi kör för det mesta riktigt sakta ännu, så hundarnas fokus har varit jättefint... tills igår... hmm...


Dock verkar jyckarna vara riktigt trötta idag, imorse var det knappt nån lek alls innan frukost när de kom ut i rastgården. Kombinationen dragträning+sorkjakt kanske är något att ta fasta på när man vill trötta ut jyckar?


http://www.nukutvi.se/under.jpg

Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20 21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards