www.nukutvi.se

Alla inlägg under oktober 2009

Av Kicki - 14 oktober 2009 12:48

Vaknade 05.50 imorgon för att hinna ut o köra släde med Veronica och Yvonne! Härligt! Helt klart värt! Var -12 grader imorse o det kändes rätt kyligt på släden även om det nog inte var riktigt så kallt. Vi hade en del strul på vägen, Yvonnes bil började koka ute på 97:an, o när vi sen nästan var på väg att åka kom vi på att Veronica o jag kört ifrån linorna och vi blev tvungna att vända hemåt igen. I efterhand var det dock en mening med allt detta - när vi väl drog iväg så var solen lagom hög och det var fiiint! Stället vi körde på är väl inte superspännande men solljuset skapade lite magi ändå!


Pigga hundar innan start! Flinga sliter i linorna och Sälka ylar!


Mintu verkade också sugen!



Snygging utan öron!


Var lite mindre snö här än där vi kört tidigare men ändå helt klart farbart. Vi körde från Kusträsk på lilla grusvägen mot Långmyrsvägen och vände sen hemåt, ca 5 km allt som allt vilken var mer "småttinganpassat" än distanserna som blivit tidigare.


 

Sälka och Silva, Mintu och Kenai, Flinga och Kodiak och Giela och Rossi längst bak - samt Veronica på släden förstås!


Längst fram i Yvonnes spann fram Diesel! Han visade sig riktigt duktig på vägen tillbaka när de körde först hela sträckan, kanske en blivande ledarhundsstjärna? =) Söt är han i alla fall!



Diesel, Atena och Atle, och Yvonne på släden!


Nu sitter jag på skolan i datasalen och ska börja med CAD men känslan av vinter sitter kvar i kroppen. Härligt! Får se om vi hinner köra mer släde nu innan snön försvinner och regnet kommer...=( Hoppas!





Av Kicki - 12 oktober 2009 14:21

Imorse när klockan ringde fick hundarna mat o vatten o sen efter lite pyssel och fixande hämtade jag upp Veronica och hennes hundar och så gav vi oss av mot Krokträsket norr om Boden för att köra 9-spann. Alla utom Gakkon och Miksi var med. Rossi, Giela, Silva och Mintu fick för första gången åka i boxarna som Veronica och Anders har på flaket till sin bil - fasen så fint och praktiskt de gjort! Mycket bekvämare för hundarna än att åka i boxar på släpvagn skulle jag tro och när man inte har så värst många så funkar det ju jättebra! 8 hundar åkte bak och Flinga inne med oss i bilen. Det är alltid en speciell känsla att lägga ut de långa linorna framför släden första gången varje säsong...härligt! Vi körde efter en oplogad skogsväg o i efterhand blev det längre än vi tänkt oss, just över 8 km ungefär vilket blev i mesta laget för småttingarna men det funkade ändå bra.


Sälka och Kenai i led, Flinga, Silva och Mintu, Nooki och Kodiak, och Rossi och Giela längst bak.


Ibland gillar vi kalhyggen - man får ju se mer fina utsikter! En rolig sak idag var att Rossi var jättetaggad och drog riktigt riktigt bra hela vägen! *impad och förvånad*


Vilopaus. Det här var ju första gången Mintu och Nooki sprang i större spann men de skötte sig fint bägge två och verkade inte speciell brydda över att ha fler hundar framför och bakom.


Söta Nooki ylar och vill iväg!


Flinga skríker sin vackra startsång!


Mintu, och bakom honom Nooki och Kodiak, Rossi och Giela, en massa happy faces!


Silva och crazy Mintu!


Hundarna gick så fint och rakt idag!



Efteråt fick de springa lösa en stund och varva ner. Silva körde dock mest full fart som vanligt.


Silva inne i boxen


Mintu i boxen.


Nu sover hundarna gott o matte ska snart gå ut och snickra lite. Och kanske ta tag i en sak jag skjutit upp länge länge...hmm...vi får se! Tjingeling!



Av Kicki - 11 oktober 2009 08:41

Det måste vara nånting speciellt med vinterluften - Kicki vaknade före 8 och steg upp alldeles pigg även idag! *sweet* Startade en eld i vardagsrummet (ja i kaminen alltså) för det var rätt kallt och direkt kommer Silva och Giela som två små magneter och börjar pressa. Där blir rejält varmt kan jag säga och Silva ligger och halvflåsar. Är detta riktiga draghundar eller har jag blivit lurad? Söta är de i alla fall. Ser ut att bli en kanonfin dag även idag men nu ska vi ta det lugnt! Maximalt nån rolig promenad (förutom rastningar förstås)! Om vädergudarna är snälla så kanske vi tänkte ta med oss hela spannet (mina+Veronicas hundar) och köra storspann på måndag, på samma ställe som vi körde igår fast i så fall skulle vi ta bilen in till stället där vägen blev oplogad. Skulle kunna funka riktigt bra. Ännu en anledning att vila hundarna idag alltså! Matte däremot ska städa vidare som en galen liten städtant! Och ikväll blir det bollcore! Hm....jag lade in en hundbild nedan men den blev helt konstig o visade nån random okänd brud? Men nu ska det vara hundar där igen!




Av Kicki - 10 oktober 2009 22:20

Åkerholmen ligger några mil utanför Boden, inåt landet och lite högre upp också, och där var mycket snö! Vi har några kompisar som har stugor där så det blev inte bara hundkörning utan en massa trevlig sällskap också. Riktigt härligt! Veronica körde 5 hundar, Linda 6 hundar och jag mitt lilla fyrspann. Gakkon var med dit men hon fick stanna hos de andra i stugan även om hon tydligen inte riktigt hade gillat att vi körde iväg utan henne. När vi selade ut de andra hundarna satt hon i en av bilarna och ylade för full hals, som hon (och många andra) alltid brukar göra innan vi kör medan vi fixar med grejorna. Det kändes som att hon trodde att hon skulle följa med...då brast mitt hjärta lite...


Vi körde rätt långt efter en plogad väg, lite frustrerande att det var plogat för en hel del sten hade ju kommit upp, men det gick bra ändå. Belag nytillverkad ju i massor för tusan!


En bit efter start, Lindas spann, Veronicas spann, o så vi längst bak. Silva och Mintu gick i led även idag och skötte sig jättebra bägge två.


Till slut delade sig vägen och vi kunde köra oplogat!!! *jihoo*



Kat och Nalle som ledde Lindas spann



Lindas glada gäng


Veronicas hundar med Kenai och Sälka i led


Kenai och Sälka i närbild. Att fota från släden är alltid spännande, och idag var vi rätt nära att ramla av några gånger...


Draghundar kan pinka på rätt roliga sätt, här passar Silva på att svalka sig och pinka samtidigt.


Lindas hundar igen



Milky och Varga i Lindas spann. Varga är ett syskon till Nalle.


Norpan och Nanana. Norpan är en kullsyster till Mintu och Veronicas hund Nooki.


...och matte Linda ser ut att må riktigt bra!


Dagens bild! Tokiga Flinga släpper arbetet med blicken för en halv sekund, men visst syns det att hon fortfarande är i "working mode"...*s*


Mintus bror Nooki och Kodiak bredvid honom. Kodiak är en kullbror till Kenai som går i led.


Ungefär 2,5 km bort vände vi (gick inte att få ihop nån runda idag) och körde samma väg tillbaka. På den plogade vägen passade vi på att köra i bredd och småprata lite, alltid trevlig och det är så skönt när man vet att hundarna funkar bra ihop och sköter sig. När vi nästan var hemma testade jag att köra först en liten bit med mitt gäng och Silva och Mintu skötte sig bra och gick på framåt fastän vi saknade hare o hade de andra bakom oss. Silva måste också få några pluspoäng för att hon fixade en riktigt fin vädning där vi vände. Tyvärr sabbade förstås Mintu den för han tycker fortfarande att det är värdelöst att vända och vill gärna "vända tillbaka" och fortsätta åt samma håll istället. *s*


Framme vid målet! Silva ser smart ut och Mintu härmar en bäver.


Veronicas o Anders har byggt jättefina boxar till sin bil med tasshål i luckorna. Här sitter Kodiak och Nooki och spanar ut, trögga o glada!


Har gjort en liten film med klipp o bilder ifrån dagen,


Nu väntar en äkta vilodag imorgon, även om hundarna inte verkara vara supertrötta. Mintu behöver den i alla fall. Själv ska jag fortsätta med saneringen och bygga vidare i hundgården (evighetsprojektet), har till och med tagit ner alla gardiner och tvättat dem ihop! *s* Tjingeling!





Av Kicki - 10 oktober 2009 09:55

...ja för en gångs skull var det faktiskt sant! Jag brukar ju vakna som en zombie men imorse klarade jag av att pallra mig ur sängen 08.00 och var PIGG! Det brukar inte hända...härligt! Solen skiner och det finns en hel del snö kvar ännu. Bästa Veronica ringde och frågade om jag ville följa med henne och Linda till Åkerholmen idag och köra släde (Linda bor utanför Råneå där det är mindre snö nu o har ju också syskon till Mintu i sitt spann) och kanske grilla några korvar. Svaret blev självklart JAAAAAAA så nu springer jag här hemma och städar och sanerar som en tok (vilket egentligen var dagens huvuduppgift men men...dammet finns kvar även imorgon) i väntan på samtalet som säger att det är dags att åka! Tjihooo! Blir andra dagen på raken så imorgon blir det vilodag från släden även om det skulle komma en snöstorm! Mintu är ju så ung och ny så det gäller att ta det lite lugnt. Hmm...njae måste erkänna att om det kom en snöstorm så...nja...kanske vi skulle åka skidor istället? *s* Sitta inne kan man ju inte göra. Nu fortsätter städandet o sen drar vi och kameran till fina Åkerholmen för årets första körning med 3 spann!

Av Kicki - 9 oktober 2009 18:20

Idag efter skolan packade jag o hundarna iväg oss o släden upp till Norra Bredåker kanske en mil (?!) härifrån. Där hittade vi en fin grusväg som var täckt med hård snö o förutom några småstenar vi fick skutta över funkade det riktigt bra att köra där. Först kommer dock en bild ifrån i förrgår kväll när vi hade premiär!

Körde efter ellljusspåret så detta var det bästa ljus jag kunde åstadkomma. Kul var det o Mintu blev som jag redan sagt heltänd på att springa o jaga!


Passar på med ännu en oslädig bild, det här är en förstoring av ett kort jag tagit hemma i Blaiken som min syster gjort till mig, o så har mamma ramat in den....ooooo så fint det blev! *älska*


Så, tillbaka till idag!

Här drar vi iväg efter vägen!


En bra bit bort så var vägen plogad (militärer...hrmf!) så vi svängde in på det som sen ska bli skoterspår...men där blev det traktorspår...vi fick vända, köra en annan väg upp på plogade vägen, sen tillbaka på vanliga vägen...o sen hittade vi en ny väg! Mintu var duktig o hjälpte faktiskt till när vi svängde från vägen rakt ut i ingenstans och men att vända helt om tyckte han var lite onödigt tills han förstod vad vi höll på med. Till slut hittade vi en annan fin väg o längst ner slutade den i en ändplan...

...och där fick hundarna syn på en stor flock med hjortar som sprang i skogsbrynet - vilthägn! Skitskoj tyckte Giela!!!


Giela


Silva


Mintu


Sen drog vi tillbaka samma väg som vi kom!


På väg tillbaka till bilen mötte vi en massa folk o hundar o sånt igen, som vi redan passerat 2 gånger innan...*s* Det blev en vimsig men rolig slädtur!


Mintu och Silva!


http://www.youtube.com/watch?v=XwnDX3_holw


Här är en liten filmsnutt från idag!



Av Kicki - 7 oktober 2009 22:04

Åh vad underbart...vi körde 4 km efter ett av elljusspåren på de centimeter blötsnö som kommit idag. Den var rätt "massiv" och hade börjat frysa på hyfsat bra så det var helt okej före, inte alls blött och inte pudrigt och fjantigt heller. Fördelen med elljusspår är att man har ett bra spår samt att man slipper grus/stenar/stubbar o annat som finns i skogen, nu när det inte är nog med snö för att täcka såna ojämnheter. Just nu är det ju varken joggare eller skidåkare där så då passar vi på!


Veronica och Anders körde före med sitt 6-spann och så kom jag bakom med lilla släden och mina nya blåa linor - åh så bra och fina de är! Mintu och Silva gick i led med nacklina för första gången (för Mintus del) och Giela och Rossi bakom. Suget framåt hjälpte förstås lille Mintu (de andra är ju vana så att säga) o hundarna var taggade och jobbade riktigt bra. Mintu blev heltänd på att springa med de andra o ha nånting att jaga också - han såg ut att ha hur skoj som helst! Passade bra att ha nån framför för när vi stannade blev det ju naturligt för dem att stå kvar på rätt plats så matte kunde berömma. Även matte njöt i full drag och jag stod där på släden och tänkte på en sak som slagit mig - på släden minns man inga bekymmer! Det stämmer verkligen! Har man en tråkig eller jobbig dag med en massa stress eller måsten eller tråkiga saker att tänka på så blir man alltid glad av att köra släde. När man står där så försvinner liksom alla bekymmer direkt, inte för att jag nu har så många såna men...idag stod jag och riktigt funderade och försökte komma på problem och besvärligheter men det gick knappt! Kom på en enda grej som kändes rätt bökig tidigare samma dag, men på släden kändes den som en fis i vinden! *s* Så underbart det är! Nu har vi allt det mesta underbara framför oss.


I år är ju hundarna väldig mycket sämre tränade än förra året samma tid när vi nästan bara hade vuxna hundar (bara Silva var liten) eftersom vi anpassat träningen efter småttingarna i år, men det känns lika bra, för vi kommer ju ändå inte kunna köra längre än vad som passar dem. Blir riktigt kul när Kaela ansluter vårt lilla team sen i höst! Nu sover mina hundar gott och snart tänker jag göra detsamma. Tjingeling!

Av Kicki - 7 oktober 2009 19:44

Det finns snö...så varför inte?! Veronica o jag tar en premiärtur idag på nåt elljusspår på de centimeter som kommit...släden är på taket o hundarna redo - nu kör vi! ÅÅÅåh vad härligt!!! Rapport kommer sen!

Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9 10 11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards