www.nukutvi.se

Direktlänk till inlägg 20 maj 2012

Sökträning när den är som värst...och tankar om att vidga sina vyer i djurvärlden!

Av Kicki - 20 maj 2012 11:15

Igår var vi ett tappert litet gäng som åkte ut för att köra lite sök. Eftersom tikarna bara hade löptankar i sina små huvuden tog jag med killarna. Ingen av dem har vad jag minns kört sök förut, men det kan hända att jag glömt nån liten träning. Alla har kört cirkelträning där de får lära sig att passiva okända figuranter har bra belöningar om man går fram till dem. 


Resultatet får väl närmast beskrivas som förödande. Rotax var först ut och eftersom jag överskattat honom bad jag figgarna gå för långt ut. Jag hade väl nån slags tanke om att maximera aktiveringen å få med aningen spring också, istället för att ha fokus på att få allting RÄTT. Dessutom verkade det som att han tänkte en del på tikarna där hemma som tänkte på löp. Till råga på allt så hade vi försovit oss en aning och inte hunnit med nån rejäl rastning före. Ja resultatet blev inte snyggt, men han fick tänka mycket och vi fick några goda skratt, och kanske nåt nytt grått går.


Så, se den här filmen som ett riktigt avskräckande exempel! Ser det ut så här - så har man gått för fort fram och måste sätta sig ner och fundera över vad som motiverar hunden och hur man får in rätt rutiner, och genast backa ett par steg i träningen. Gör om - gör rätt!



Nalle var hyfsat duktig faktiskt och sprang till 80% rakt mellan figgarna med fin attityd. Mintu däremot hade alla sina tankar hemma i hundgården. Det var lite som att träna med en alien som funderar på hur han ska komma hem igen. Han var svårmotiverad och väldigt disträ... Fick Rotax insats att likna en stjärna!


Sen till en helt annan sak. Via Facebook fick jag nyss se en mycket otrevlig film om hur träning (på vissa håll i alla fall) bedrivs i USA när det gäller Tennessee Walking Horse. Dessa hästar har en speciell gångart som ser helt missbildad ut, men många tycker tydligen att det är snyggt, och sånt som är snyggt och drar in pengar kan få många att utveckla nya grymma metoder för att dra allting steget längre. Man får verkligen hoppas att detta hamnar i ljuset och att de skyldiga får sina straff. Här kan ni se filmen.


http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=53252


En annan sak man inte får glömma är att detta antagligen är rätt utbrett. Att några avslöjas och åtalas är ju bara en liten del i kakan. Förutom de tränare som använder dessa metoder så finns ju även en stor del skötare och andra kring dessa hästar som är "medbrottslingar". En ren gissning är att vissa sagt ifrån och bytt jobb, medan andra blir kvar och mentalt ställer in sig på att vad de gör är normalt och "okej". Lite att ändamålen gagnar medlen så att säga.


Jag vet att jag har skrivit om det förut men jag tycker att det är enormt viktigt och vill därför skriva om det igen - vikten av att vidga sina vyer! För en "ny" hästtränare som kommer in i en gemenskap där detta anses vara normalt så är det oväntat enkelt att trilla in i samma hjulspår. Hur mycket vi människor än vill säga och tro att vi alla tänker själva och alltid tar egna beslut, så ska man aldrig underskatta grupptryck och vår förmåga att ändra vad i tycker är rätt eller fel, beroende på i vilka sammanhang vi hamnar. En person som "vänjer" sig vid denna behandling blir ju på ett sätt lite hjärntvättad och van, det kanske inte ens ses som underligt längre.


Här ser jag själv många paralleller till stora delar av draghundsvärlden. Alltför många förare har en bristfällig hundhållning och när nya hundförare kommer igång, och umgås med dessa erfarna personer och lär ifrån dem, så hamnar man snabbt i en ond cirkel där denna bristfälliga hundhållning blir normen även för dem. Nu menar jag inte hundar som misshandlas eller liknande, utan det kan handla om att man har dåliga hundkojor, snålar med halm eller annan isolering i dem, inte rengör sina hundgårdar regelbundet, har för många hundar i för små hundgårdar, har hundar på kätting (alltså att hundarna bor fastkedjade vid sin egen koja, totalt olagligt i Sverige), att sjuka hundar får självläka eller att klorna tillåts bli för långa osv.


Alla ni nya draghundsentusiaster som läser detta - var kritiska mot det ni möter och köp inte allting rakt av! Många är enormt erfarna och duktiga och har vunnit en massa tävlingar men det betyder INTE att allt de gör är rätt eller att allt de säger om hundarna är sant. Prestationer står ibland, men inte alltid, i förhållande till hur väl man behandlar sina djur. Har man själv draghundar så kan det vara mycket givande att umgås med aktiva bruksfolk, agilityfolk mm och se vad de har för förhållningssätt till sina hundar. Man har ALLTID saker man kan lära av varandra och det är alldeles för lätt att bli hemmablind, speciellt för de som enbart umgås med en typ av hundfolk i övrigt.


Samma sak gäller ju många av raserna med stora hälsoproblem, för vissa blir det ju "normalt" att en hund inte kan föda själv osv... å umgås man bara med andra som har samma ras med samma problem så blir det ju för en del ett "ickeproblem", det blir "normalt" att det är så. I vissa raser är det normalt att hundarna har svårt att röra sig, är överviktig, är ilskna eller rädda, och ser man inte "normala" hundar på nära håll med jämna mellanrum, så luras många att tro att det är normalt. "Den här rasen är sån" alternativt "den här rasen ska se ut så här" hör man ju ofta, som om det skulle vara en giltig förklaring till övervikt, överdrivna rädslor, andningsproblem mm.


På samma sätt som taskigt skötta draghundar är det "normala" för alldeles för många. Så - ut å vidga era vyer och håll ögonen öppna för allt ni ser! Hundar ska skötas väl och klarar man inte det har man för många hundar och bör göra nåt åt det, några andra ursäkter finns inte! Sällskapshundar, draghundar, jakthundar, brukshundar - det kvittar - ALLA ska skötas bra och få aktivering och motion.







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kicki - 10 maj 2013 08:49

Det känns lite underligt att skriva det här - ,men det är hög tid! Vi har flyttat vår hemsida och alltså även bloggen till http://nukutvi.wordpress.com men det går även att hitta dit via www.nukutvi.se fortfarande. De fem år vi har skrivit ihop här v...

Av Kicki - 31 mars 2013 17:01

Idag blev det bara en kort liten grilltur för oss, jag  med hundarna och sambon med skotern. Riktigt skönt i alla fall och vi hann med lite sol innan det började snöa. Hundarna verkade sugna på att springa men fick nöja sig med att springa ett par ki...

Av Kicki - 31 mars 2013 08:05

  Igår packade vi in oss i bilen - en rätt fantastisk packning om jag får säga det själv - 3 personer, 2 skotrar, en hundsläde, 7 hundar, och passande packning i vår Passat med släp + liten taxbox. Vi körde de 4-5 milen till Skoterhotellet i Umn...

Av Kicki - 29 mars 2013 21:26

Idag fick Giela följa med på sin första "fjälltur" på länge. Jag minns inte riktigt när hon senast var ovan trädgränsen men det var nog rätt länge sen då hon inte varit med på de lite mer fysiskt krävande turerna de senaste åren. Även om sträckan int...

Av Kicki - 28 mars 2013 16:20

Blev det så här istället. Skoter, släde, hundar och packning i en något överlastad bil. Glad påsk på er! ...

Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14 15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards